Jdi na obsah Jdi na menu
 


kapitola první - Z kroniky rodu Jonase Friesse

15. 7. 2022

     Ve druhé polovině minulého století (pozn. myšleno 19. století) byl dědeček Frisse podomním obchodníkem. Skupoval po vesnicích kůžky, které odnášel v ranci na zádech domů. Kromě toho si zařídil palírnu a malý obchůdek s prodejem vlastní kořalky, Jeho přičinlivost přinesla brzy výsledky. Majetek vzkvétal. Jeho jediný syn dr. Jonas Friess již vlastni velkostatek s cukrovarem a krásnou vilu s okolním parkem.           

 Synova vila viz obrázky (zdroj: www.obeczborovice.cz)   byla vystavěna vídeňskými staviteli Helmerem a Fellnerem v roce 1891.                         vila-008-1-.jpg

     Stejní stavitelé mj. stavěli i  divadlo v Brně, dnes Mahenovo divadlo (2022). Nedaleko vily, v zákoutí parku stavitelé postavili i rodinnou hrobku, stavěnou na zúůsob mauzolea.krypta.jpg Do hrobky rodina uložila i tělo Friesseho velmi mladé zesnulé dcery. Hrobka byla v minulosti několikrát "navštívena" lupiči, kteří hledali v rakvi dívky cenné předměty a zlaté protézy.

 

     Velkostatkář a továrník baron Friese pak předal celé panství svému synovi, ale ten  vyrostlý ve všem pohodlí a blahobytu, neměl nic ze snah svého otce Jonase a dědečka. Aby nerozházelnabytý majetek, prozíravý tatínek Jonas Friesse ještě za svého života ustanovil jeho poručníkem zkušeného ředitele svého velkostatku, který mu vyplácel denně jako kapesné "pouhých" 1000 korun "tvrdé" měny.

         Po nástupu druhé světové války, Friesse předvídaje vývoj událostí a očekávané sociální a hospodářské změny, nečekal a vypůjčil si zavčas na své rozsáhlé nemovitosti patřičný finanční obnos. Tyto peníze prozíravě převedl na své bankovní konto ve Vídni, kam i také ve vhodnou dobu odjel.

V současné době (2022)  se na pozemcích Friessovy vili nachází DZP Zborovice.

Plánek se zakreslením Friessovy vily.

vila-zborovice-plan.jpg

https://www.pamatky-jvm.cz/Pamatky/zamky.php?nazev=zborovice&menu=dnesni-stav

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář