Jdi na obsah Jdi na menu
 


O autorovi

František Svoboda

 

 

     František Svoboda se narodil 8. listopadu 1905 v Troubkách, okr. Kroměříž v rolnické rodině. Jeho otec Václav Svoboda a maminka Františka rozená Skácelová měli v době jeho narození již několik dětí. Až do své smrti 15. prosince 1989 bydlel v Němčicích nad Hanou, okr. Prostějov

     František trávil celé své ranné dětství v malebné obci nedaleko Zdounek, v Troubkách. Obecnou školu navštěvoval v rodné obci. Dále pak pokračoval ve studiu na chlapecké Měšťanské škole ve Zborovicích. Odtud, na přání rodičů, se vydal na studia v chlapeckém semináři, kde se měl věnovat přípravě na kněžské povolání. Františkovi se tato životní cesta nezamlouvala a tak seminář, bez vědomí rodičů opustila a vydal se na gymnaziální studia na Arcibiskupské gymnázium do Kroměříže. Po složení maturitních zkoušek započal studium na Učitelském ústavě v Kroměříží. Po jeho ukončení ho čekala celoživotní učitelská kariéra.

     

     První učitelským místem byl... 

    

    Byl dlouholetým učitelem a pak i ředitelem Základní devítileté školy v Záříčí. Zde společně žil i se svou ženou, rovněž učitelkou Annou Svobodovou rozenou Domanskou. Společně něměli děti, ale vychovávali svého synovce Ivana Jílka, který zde nějaký čas musel pobývat, když jeho maminka, rovněž učitelka, neměla stálý byt a musela po smrti svého manžela pobývat v podnájmu.

   

    František Svoboda byl velmi činorodý. V Záříčí zastával funkci knihovníka, byl vášnivým a aktivním myslivcem, včelařem, zahrádkářem. Po odchodu do důchodu se přistěhoval do Němčic nad Hanou, kde žil do své smrti.

   

     František Svoboda byl velmi vzdělaný a sečtělý člověk. Miloval historii, zajímal se o přírodu. Uměl několik jazyků včetně latiny a řečtiny.

      

Celý život byl však srdcem oddán své rodné obci, o které sepisoval paměti, které se na světlo dostávají až po 30 letech od jeho smrti.